Нові правила старого ринку

rinok.jpg

Два місяці тому земельна ділянка, де знаходиться продовольчий стихійний ринок, змінила власника. Нею стала уродженка Ємільчиного Наталія Гунько. Нагадуємо, раніше територія належала селищній раді. Про проблеми ж, які породжував ринок, говорилось не раз: антисанітарія, відсутність нормальних умов торгівлі, необлаштованість давали привід для гострої критики. Сьогодні картина майже не змінилась. І чи має змінюватись? Саме про можливість вирішення дечого із переліченого й дізнавались у пані Наталії.

“НТ”: Наталіє Олексіївно, розкажіть будь-ласка, які маєте плани щодо придбаної земельної ділянки?

 

Н. Г.: Реконструкція, ринок закритого типу, туалет, підведена вода, замість вигрібної ями – каналізація – ось найближчі перспективи. Звичайно, попереду виготовлення технічної документації, орієнтовно у вересні, оскільки зараз деякі підприємці-орендарі – у відпустці.

“НТ”: Одразу кілька подій сталось позаминулої середи: двоє торгівців покинули територію майданчика, відбулись збори ваших орендарів. Розкажіть про це детальніше.

Н. Г.: Так, перестали працювати корецькі продавці м’яса. Кілька місяців вони відмовлялись надати хоч якісь документи на торгівлю чи свою продукцію. У разі якогось, крий Боже, нещастя, відповідатиме ж не тільки той підприємець, а й я. (Був уже один прецедент, коли людина принесла куплене у них, щоб повернути, бо харч смердів). Можуть же сказати: ти пустила його на свою землю, а чого без документів? Ось на цій основі я й попросила їх піти. Ще на майданчику перестали працювати торгівці маслом із Новограда-Волинського. Вони не хотіли підписувати угоду, відповідно немає юридичних підстав сплачувати оренду за місце.

З моїми підприємцями (усі місцеві) подібних проблем немає. На зборах ми обговорили договір, унесли запропоновані зміни. Я також показала документи на купівлю земельної ділянки, щоб ні в кого не було сумнівів у прозорості моєї роботи.

“НТ”: З якими труднощами Ви зіткнулись?

Н. Г.: В основному, це брак часу і багато роботи, зокрема, юридичної. Дехто з підприємців і селищенців розпускали про мене плітки. Заважали роботі. На звичайні зауваження, типу “не розкидайте сміття”, реагували заявами у міліцію. Я вже втомилась пояснювальні писати.

“НТ”: З огляду на ту дійсність, безпосередньою частиною якої Ви стали, що головне для роботи ринку в Ємільчиному, на Вашу думку?

Н. Г.: Головне – порядок. Щоб, якщо у вузенькому провулку Рози-Люксембург є рішення селищної ради про заборону торгувати, – його виконали. У базарні дні – це виливається у глухий кут, через який тільки пройти можна: ні продукти підвезти, ні виїхати-заїхати. А якщо, не дай Боже, пожежа чи “швидка” потрібна… На це, чомусь, мало хто зважає. Та маю надію, що все з часом налагодиться.
Г. КОЛЕСНИК

Висловитись у “НТ” від імені своїх колег побажала підприємець із Ємільчиного Валентина Чечет. Спонукало її до публічності нехтування правилами та нормами вуличної торгівлі (нею можуть займатись тільки ті, хто реалізовує продукти, вирощені у своєму домогосподарстві).

– Ринок у Ємільчиному розширюється. Але куди? Торгують і біля колишнього будинку побуту, і біля банку. В той же час на самому майданчику є місця, а деякі власники навіть віддають свої пустуючі контейнери для безкоштовного користування. Мені сумно від того, що я, ємільчинка, сплачую всі обов’язкові платежі, а той, хто приїхав, став собі на дорозі – ні за що не платить, ні за що не відповідає, працює без дозвільних документів (фактично, повернулась ситуація до 2006 року, коли і ми продавали у провулку Рози Люксембург). Ми не боїмось конкуренції, це нормальна ринкова ситуація, але хочемо рівних умов роботи для всіх.

P.S. Варто зазначити, що рішенням селищної ради від 26 травня по провулку та вул. Рози Люксембург заборонено вуличну торгівлю. “Торгівлю непродовольчими товарами здійснювати по вул. Блюхера щосереди та щоп’ятниці, а продовольчими та непродовольчими – щоденно, крім вихідних на спеціально відведеному майданчику”, – зазначено там. Що з цим документом ознайомлені причетні особи, свідчить 11 підписів підприємців, які, втім, порушують прописане у рішенні й сьогодні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *