Громади Ємільчинщини святкують

Минулі вихідні видалися насиченими. Дні села святкували у 18 населених пунктах нашого району, зокрема, у Мокляках, Нараївці, Хуторі-Мокляках, Усолусах, що за календарем мали б відзначати 8 та 9 жовтня. Деякі з них празникували гучно – з піснями, пригощаннями…

Мокляки відзначали престольне свято 8 жовтня. Почався день із богослужіння у храмі. А надвечір – народні гуляння просто неба. Зібралися жителі не лише села, а й з навколишніх населених пунктів. Отож було велелюдно. Звучали пісенні вітання гуртів “Калина”, “To sho nada”, пригощали сельчан ухою та кулішем. Організатором свята є місцевий будинок культури.

Зупинка в Новоолександрівці.

День села у Ганнополі (9 жовтня, також і в Новоолександрівці, Киселівці, Єлизаветполі), наприклад, пройшов минулої суботи у місцевому сільському клубі. Концертна програма зібрала близько 50 сельчан, які насолоджувалися виступами барашівської “Журавки”. Подарунки отримали найстарші й наймолодші жителі, сімейні пари-ювіляри, багатодітні родини тощо. Це стало можливим завдяки підтримці місцевих спонсорів: підприємства “Злагода Агро”, “Мерцана+”, “Мисливців Полісся”, мисливців с. Киселівки, приватного підприємця Тетяни Малярчук.

“Я надзвичайно вдячна своїй громаді, – каже староста округу Катерина Козловська, – всі справи у нас робляться гуртом. До Дня села ще в суботу вранці навіть зупинку закінчили в Новоолександрівці. На це не витрачено жодних бюджетних коштів, збудована лише завдяки людям. Її дах, наприклад, подарував та змонтував наш земляк, житомирянин Сергій Бетке, матеріалами допоміг Володимир Петренко, депутат округу, завдяки йому – й дорога в порядку. Та й загалом, у Новоолександрівці стало чисто й затишно – збудували в центрі новий паркан, обрамили зупинку квітами. Рада, що живу й працюю з такими хорошими людьми”.

Рихальське відзначає за календарем престольне свято теж 9 жовтня, проте перенесли його зі зрозумілих причин на день раніше, вихідний. Протягом урочистостей (пройшли в місцевому будинку культури) жителі громади отримали грамоти у десяти номінаціях, серед них вперше відзначили “Зятя зі стажем” (Андрій Шпінь, Олександр Микитенко) та “Невістку зі стажем” (Любов Літвинчук). “Ми також вручили подарунки парам, що відзначають срібне й золоте весілля. Цікаво: готуючись до номінацій, проаналізували книгу реєстрації шлюбів. Виявилось, що 25 років тому (в 1992-му) на весільний рушничок стали 11 пар, з них лише сім’я Янушевських щасливо живе й до сьогодні,” – розповідає сільський голова Тетяна Кушніровська.

Свято відбулося завдяки місцевій самоврядній установі, будинку культури і багатьом представникам громади. Наприклад, пісні дарували землякам вокальний ансамбль “Сузір’я”, танці – хореографічний дитячий ансамбль та колектив учителів, окрім того, прикрасили свято музичні вітання гостей – “Симоняночки” та із Сербо-Слобідки солістів Юлії Захарченко, Галини Шельмук, гумор від Миколи Жигадла.

Смаколики теж були – незмінне печиво “Лисички” від рихальчанки Антоніни Швед, а ще величезний красень “Поліський кошик” із різноманітною випічкою, якою частували усіх присутніх. Благословив та привітав зі святом односельців, парафіян настоятель храму Івана Богослова о. Василь. А ще в холі кожен міг помилуватися виставками майстрів – вишиті рушники, картини з бісеру, серветки, в’язані гачком. “І досі згадуємо красу, яку вдалось зібрати сільській бібліотеці, як-от, вишитий гобелен Любові Романюк, дивовижні вироби із бісеру Вікторії Кирик, картини її батька Олександра Миколайовича (до речі, кілька із них він подарував книгозбірні),” – ділиться спогадами Тетяна Йосипівна. А ще на вулиці – розваги для дітей, надувна гірка, батут і різноманітне пригощання.

Наступні за календарем дні села – 14 жовтня: у Будо-Бобриці, Кулішах, Барашах, Березниках, Березівці, Миколаївці, Сергіївці та Покощевому.
Г. КОЛЕСНИК,

“НТ”, №41

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *