Давні традиції Helloween

Гелловін прийшов до нас через телебачення та Інтернет. А також завдяки урокам англійської мови, на яких вчителі аж занадто ревно знайомлять учнів із американськими традиціями.Та не все так просто із тим Гелловіном – кельтські, римські та християнські традиції вплинули на 1 листопада з чого вийшла вибухонебезпечна суміш.
Починалося все із кельтів. Насамперед, з’явилася дата – перше листопада. Цього дня вони відзначали прихід Нового року – літо змінювалося на зиму, день – на ніч, життя – на смерть. Вважалося, що 31 жовтня мертві повертаються на землю, аби відвідати своїх нащадків. Окрім того, з мерцями на землю приходили інші темні сили: демони, домовики, відьми. Доки жерці-друїди чаклували й приносили жертви, простолюд цього дня одягався в різноманітні маскарадні костюми для того, щоб ошукати злих духів. Це свято у них називалося Самайном (з ірланд. – листопад).

Пізніше кельтські землі завоювали римляни. Вони принесли на ці території свої вірування. Тоді ж до Самайна додалося два римських свята – Фералія (подібне до поминання померлих) і свято на честь богині фруктів та дерев Помони (Яблучниці).

А от саме назва “Гелловін” має християнське походження. В народі свято мало назву Allhallowmas (the mass of all Hallows – Всіх святих), а ніч напередодні отримала назву All Hallows Eve (Надвечір’я всіх святих). Із часом ніч напередодні Всіх Святих почали називати Гелловіном.

У 800-му році Католицька Церква перенесла офіційний “День усіх святих” (“All Hallow’s Day”) з травня на 1 листопада. Проте язичницьке свято так і не вдалося християнізувати. 2 листопада церква оголосила “Днем померлих”, подібно до свята Фералія.

З часом язичницькі традиції та обряди не втрачали своєї сили, а навпаки католицький День святих, а точніше ніч напередодні, доповнювали елементами нібито невинної демоніади. Люди не могли й не хотіли відмовлятися від традицій, яких здавна дотримувалися їхні предки.

Сучасне католицьке святкування Дня всіх святих, (та й Дня померлих) передбачає відвідування Служби Божої у храмі та могили померлих на цвинтарі. Впродовж тижня тривають так звані “задушні дні”, у які можна отримати повний відпуст для померлих, тим самим зменшивши «термін» відбуття душі в Чистилищі. Ці дні переважно сповнені турботи та поваги до померлих душ й саме на початку листопада велика частина терплячих в чистилищі переходять до Царства Небесного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *