Чутками земля повниться: хто сплачує за доставку пенсій та грошових допомог


Клієнти Укрпошти, зокрема пенсіонери, занепокоєні інформацією, яка шириться у ЗМІ, про те, що з листоноші з них братимуть комісію за доставку їхніх пенсій. Ця інформація недостовірна.

У грудні 2019 року Кабінет Міністрів встановив новий тариф на доставку пенсій та грошових допомог. Це ціна, яку платить держава за те, що Укрпошта доставить кожному пенсіонеру чи людині з інвалідністю виплати в руки в будь-який куточок країни. З 1 січня 2020 року вартість послуги у місті становить 1,15% від суми відповідної виплати, у селі та селищі міського типу – 2,3%. Ці видатки передбачені в Державному бюджеті України на 2020 рік. Тобто сума комісії за доставку пенсій не вираховується із пенсій та грошових допомог і ніколи не вираховувалася. Її сплачує держава через Пенсійний фонд.

Наприклад, пенсія становить 2 тис. грн Пенсійний фонд сплачує Укрпошті з власних коштів: 2 тис. грн × 2,3% = 46,0 грн. Пенсіонер отримує на руки 2 тис. грн. Тобто він Укрпошті нічого не платить: комісію за доставку пенсій та соцдопомог працівники Укрпошти не стягують.

Укрпошта ініціювала перегляд тарифу насамперед через його нерентабельність і збитковість. Завдяки підвищенню Укрпошта має змогу в повному обсязі виконувати соціальну місію, покладену на неї державою – здійснювати вчасну доставку пенсій та грошових допомог.

Разом з цим майже 4 млн пенсіонерів, які обслуговуються в Укрпошті, а серед них – понад 800 тис. людей з інвалідністю, отримують доступ до поштових і фінансових послуг.

Житомирська дирекція АТ “Укрпошта”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *