Готуємось до реформи


З 1 квітня цього року медична реформа робить другий крок, стартує на “вторинці” і “третинці”. Іншими словами, суттєві зміни чекають на заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) і високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу. Що чекати і до до чого готуватись усім нам? Розповідає заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи
Людмила ЧИРКО .

Прийнята урядом Програма медичних гарантій визначає перелік та обсяг медичних послуг і лікарських засобів, які пацієнтам буде оплачувати держава за гроші держбюджету. Всього визначено 27 пакетів: хірургічні операції в стаціонарах, стаціонарна допомога нехірургічного профілю, медична допомога при пологах, гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу, психічних розладів, паліативна допомога, медична реабілітація тощо. Іншими словами, у пакети увійшли всі види медичної допомоги, які вкрай потрібні для поліпшення чи врятування життя людини. Кожна лікарня може обрати ті пакети, які медичні послуги вона зможе надати. Натомість НСЗУ закуповуватиме у лікарень медичні послуги і за них платимеме гроші згідно з тарифами. Скільки лікарня заробить, стільки й отримає. Тобто зарплата лікарів тієї чи іншої лікарні залежатиме від того, скільки і яких медичних послуг вони нададуть пацієнтам.

До яких змін з 1квітня готуватись пацієнтам.

 Пацієнти отримали право вільно обирати вузьких спеціалістів, у яких хочуть проконсультуватися чи зробити операцію, за прикладом того, як вони обирали сімейного лікаря. Вони також можуть вільно обирати лікарню, в якій планують лікуватися – прив’язки до району чи міста більше не буде.

 Отримати безкоштовну консультацію чи медичну допомогу можна буде лише при наявності направлення від свого сімейного лікаря. Без напрвлення сімейного лікаря безкоштовно можна звертатися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Без жодного скерування людині безкоштовно нададуть екстрену медичну допомогу у всіх лікарнях.

 Якщо людина захоче проконсультуватися у вузького спеціаліста за власним бажанням, тобто, без направлення сімейного лікаря, вона може це зробити, але тоді ця консультація буде платною, пацієнту необхідно буде здійснити оплату згідно з розробленим та затвердженим по лікарні тарифом.

 Скерування до вузьких спеціалістів буде в електронному вигляді, як і медична картка пацієнта. Слід зауважити, що якщо лікар дав направлення до кардіолога, і ви обрали кардіолога в інституті або відомій клініці, вам необхідно здійснити попередній запис. Якщо цього кардіолога обрали ще багато людей – доведеться чекати довше. Якщо ви обрали лікаря, до якого велика черга, то ви маєте чекати або можете прийняти рішення звернутися до іншого.

Жінка сама обирає пологове відділення чи будинок, у якому хоче народжувати, вона матиме право обирати і лікаря, і пологовий будинок сама, без прив’язки до місця проживання. Гроші за пологи НСЗУ заплатить закладу, який вона обрала

Для ранньої діагностики онкозахворювань медичні обстеження будуть для людей безкоштовними, а саме: мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія і бронхоскопія у разі наявності направлення від сімейного лікаря.

Більш детальну інформація про Програму медичних гарантій та зміни, що чекають на лікарів та пацієнтів, можна отримати на сайті Національної служби здоров’я Украни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *