Два народні колективи з Барашів об`єдналися


Протягом тривалого часу поціновувачі української пісні в районі спостерігали за успіхами народного колективу з Барашів, а потім виникла плутанина – дві “Журавки” в Барашах. Наша газета інформувала про ці події на своїх сторінках. Обидва колективи  мали прихильників, обох тримав  на плаву багатющий досвід –фундамент “Журавки”. Обидва – успішні, талановиті. Успіхи допомагали не здаватися, витримати пересуди, клини заздрісників. А 8 березня барашівці на святковому концерті побачили об’єднаний колектив, хоч і було ще багато недомовок.

Аматорів покидає за власним бажанням керівник Ганна Дмитруха. 18 років співала в колективі ця жінка, за свої організаторські здібності отримала від колег булаву керманича народного колективу і вправно вела його сім років дорогами успіху і перемог. Свого часу омолодила колектив, намагалася навчати молодих тому, чого вміла, і сама вчилася з молодими. Прищепила любов до пісні своїй доньці Аліні, яка теж додала слави і креативу народному гурту. Ще довго її наука ставатиме співакам у пригоді. Були в колективі різні перипетії, та намагалася достойно “вирулити”. З 1 квітня колектив очолить Марія Комендатюк, теж ветеран “Журавки”, обрана шляхом голосування. Вона свого часу очолила ветеранів, які відійшли від народного колективу; не змінивши назви, стали і далі співати голосисті жінки. За останній рік ветеранська “Журавка” провела ряд концертів, тричі ставали призерами всеукраїнських фестивалів.

Марія Іванівна почала музичну  стежку 1978 року у складі самодіяльного колективу Барашівської лікарні, а потім була “Журавка”, в якій співала завжди. На рівень народного вивів співаків Петро Климович Шевчук, продовжила його традиції Галина Григорівна Філінська. Після її смерті колектив не розлетівся, а працював під керівництвом Ганни Дмитрухи. Співали, примножували славу, стали візитівкою села. Та чи зіркова хвороба, чи інші чинники іноді напружували стосунки в колективі – що поробиш, жінки часом мають таку слабкість… І все-таки нам хочеться вірити, що після тривалих суперечок і розрізнених шляхів “Журавка” знову полине своєю піснею в піднебесся, що амбіції не стануть на заваді спільній творчій праці. Розуміння, взаємоповага і підтимка у співзвуччі з талантом поведуть барашівську пісню світами. Зуміють співпрацювати молоді й досвідчені, щоб ще довго радувати Барашівську громаду і своїх поціновувачів за її межами.

У новооб’єднаного народного колективу багато планів – фестивалі, концерти. “Хочемо взяти від життя ще багато. Скільки прекрасного, які цікаві фестивалі. А в колективі багато уже немолодих жінок. Встигнути б насолодитися життям з піснею,” – говорить майбутній керівник пані Марія. Та є і багато проблем. Розрослися чисельно – а це проблеми і з транспортом, костюмами. Та в першу чергу – стосунки. У склад вливається і чоловічий гурт “Гуляки”, який останнім часом синхронно вписується в єдину програму. Можливо, саме чоловіки допоможуть своєю виваженістю співіснувати гарним, талановитим, проте запальним жіночкам. Отож Барашівська громада має гарний співочий потенціал. Хай їхня пісня, як і раніше, допоможе нам творити повноцінне духовне життя.

Оксана ДЕМЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *