Щоб захистити право на свою землю неділищенці вийшли на мітинг біля сільради

Неділище. 30 жовтня, 11 година. Негода. Йде рясний мокрий сніг.

Що змусило людей вже вдруге зібратися біля сільради на стихійний схід села або простіше кажучи – мітинг. Першого разу до адмінбудівлі прийшли 70 осіб, другого – 30. Очевидно, їх вигнала на вулицю крайня необхідність. Сельчани стверджують: орендарі нещодавно пригнали техніку і почали орати все підряд: здані, нездані в оренду й невитребувані паї, на яких пасуться корови та коні.

– Нас мають за бидло, – голосно обурюється чоловік, якого всі звуть “цар”, висловлюючи претензії до Григорія Крупницького.

Як з’ясувалося, підозри селян посилювалися чутками про те, що нібито лідер громади незабаром має змінити місце проживання. Неділищенський сільський голова ще голосніше спростовує ці чутки, а також звинувачення у невраховуванні думки всіх паєвласників, і таке інше.
Масла у вогонь суперечки підливають і чоловіки, що тісним півколом, (дехто з велосипедами), обступили очільника громади.

Коли представники сильної статі вдосталь накричалися, дехто – й наматюкався, почалася конструктивна розмова, слово бере листоноша Надія Марченко. Йдеться вже про іншу оренду – комори, на яку претендують односельці, її вартість. Підтримує Надію Михайлівну Петро Легкий – депутат місцевої ради і говорить, що частина людей згодні віддати свої майнові паї землякам безкоштовно. 
Уважно люди слухали ще одного депутата сільради Олександра Українця, який першим заборонив оранку свого паю.
Людмила Максименко, яка працює в магазині, оголосила списки тих, хто вже готовий “відбити”, тобто, вивести землю в натурі. Голова продиктував, як потрібно правильно скласти заяву до виконкому.
Пристрасті вщухли. Рішення сходом села ухвалені. Землю поки що орати не будуть. Комору погодилися віддати в оренду жителю Неділища Андрію Онищуку. Всі поспішили додому.

Прокоментувати почуте і побачене ми попросили Неділищенського сільського голову.
Григорій Крупницький підтвердив, що техніка орендарів справді разом із невитребуваними паями зачепила й два-три інші. Проте тільки-но люди запротестували, робота була припинена, у селян попросили вибачення. Голова переконує: “Ніхто нікому заважати господарювати не буде. 30 паїв вже виведені в натурі, відводитимуться ще.

Якщо раніше, в 90 роки, на землях сільської ради випасалося більше чотирьох тисяч ВРХ (три тисячі – колгоспних, півтори – людських), то тепер – 420 корів, телят і коней. Очевидно, що земля десятиліттями не облогуватиме.

Крім того, не я особисто, а розширена сесія сільської ради №16, яка відбулася 12 жовтня нинішнього року, прийняла рішення про передачу в оренду ТОВ “Неділище Агро” невитребуваних паїв, присутніми були й орендарі. (Проте є частина людей, які не встигли оформити право власності. Як бути їм? Оформляти його, завіряти нотаріально і тоді вирішувати, як розпоряджатися землею: здавати в оренду чи господарювати самостійно. – авт.). Пропонувалося переформатувати паї, щоб не було “шахматки”, причому землі запропонували у найкращому місці, найближче до села – урочищі “Ланок”.

А щодо викриків, то в них мало розумного. 

Слід сказати наступне: пенсіонери обробляти паї не будуть, їм краще взяти 700 грн орендної плати.
До речі, 6 листопада орендарі вже виплатили 40 жителям Неділища частину орендної плати – 30 тисяч гривень. На наступному тижні платитимуть мешканцям Бастової Рудні й Шевченкового.
Отже, потрібно враховувати інтереси всіх”.

Редакція звернулася також за коментарями до ТОВ “Неділище Агро ”, управлінь агропромислового розвитку і Держкомзему в Ємільчинському районі. Та оскільки документи товариства ще оформляються, коментарів поки що ми не отримали.
Лариса СИДОРІНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *