Вітер змін? Чи так, дмухнуло?

Минулий четвер був особливим: у райцентрі близько двох годин бушував (як за нашими мірками) вітер змін, який привезли з собою київські автомайданівці, “Самооборона”, “Народний тил” на чолі з головою комітету захисту волонтерів Георгієм Туком. Причина появи цих нібито й чужих, але рідних кожному українському патріоту людей під стінами райвідділу – подія, що сталася 25 грудня 2014 року в нашому селищі. Нагадаю: тоді була сутичка із стріляниною між двома ємільчинцями і волонтером, який приїхав домовлятися за паливні пелети для бійців АТО (“НТ” №1-2 за 6 січня). Тож 21 травня побратими постраждалого киянина приїхали захищати його честь і гідність, та й заразом “підбадьорити” як місцевий люд, так і правоохоронців, що нібито звинувачують волонтера в бійці.

 …Величезний натовп ємільчинців став свідком, як під тиском майданівців і свідчень кількох місцевих сміливців, що викривали хабарництво, бездіяльність і пиятику рідних правоохоронців, Ігор Шишковський і Сергій Лук’янчук – заступники начальника райвідділу – написали заяви про звільнення. А головний ДАІвець району Дмитро Степанчук привселюдно, під тиском зняв погони підполковника. Прийшла до гостей і районний прокурор Людмила Сьомко, а от керівник райвідділу раптово захворів. Сподіваймось, не тяжко, а то негарно якось вийшло стосовно підлеглих.

Що найбільше кидалось у вічі – то це разюча емоційна відмінність між майданівцями і селищенцями. Якщо перші відверто говорили про нашу рабську психологію перед можновладцями, закликали, будили, то глядачі-ємільчинці, за невеликим винятком, здебільшого посміхались, мовляв, – оце-то да! Ото концерт!

Їй-Богу, щось із нами не так. Діти гинуть, кров ллється, а ми живемо паралельно цьому горю, ніде й не перетинаємось. Депутатський корпус – обличчя району – й досі не зміг визнати Росію країною-агресоркою. Ми нічого не змінюємо, а головне – себе. Та подібна “стабільність” життя зберігається не лише в нас, а й характерна країні загалом. Відтак учорашнім райцентрівським гостям ще багато роботи: має сенс періодично наносити візити й до інших районів і міст: дивись – і там “підбадьоряться”!

В. РОМАНЧУК,

“НТ” № 21
Післямова. За повідомленням Житомир. info, того ж дня активісти, що побували в райцентрі, навідались до обласної міліції з вимогою відставки начальника Ємільчинського райвідділу Руслана Прищепи.

Подія мала величезний резонанс. Матеріали з’явились на десятках сайтів, наприклад, uainfo.orgzhitomirua.com. Погляд учасника на censor.net.ua (блог Георгія Тука)

Не кажучи вже про сюжети на регіональному телебаченні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *