Прокуратура Ємільчинського району підбила підсумки своєї роботи

Обговоривши підсумки роботи прокуратури Ємільчинського район протягом І півріччя 2015 року необхідно зазначити, що в умовах складних соціально-політичних процесів в державі прокуратурою вжито ряд заходів щодо реалізації визначених законом функцій.

З прийняттям Закону України “Про прокуратуру” №1697 VІІ від 14.10.2014 значно зросла роль заходів представницького характеру органів прокуратури при здійсненні захисту інтересів громадян та держави. 26.10.2014 року набув чинності Розділ XІІІ Закону України “Про прокуратуру” № 1697 VІІ від 14.10.2014, яким передбачено, що органи прокуратури України виконують функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами виключно у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді. Упродовж першого півріччя 2015 року прокуратурою Ємільчинського району з метою виконання функцій передбачених Законом України “Про прокуратуру” та зростання ролі заходів представницького характеру активізовано представницьку діяльність щодо усунення порушень закону, реального поновлення прав громадян та захисту інтересів держави у сфері земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, захисту житлових прав дітей та в бюджетній сфері.

Так, протягом 6 місяців поточного року прокуратурою пред’явлено 11 позовів на загальну суму 9,9 млн. грн, з яких у сфері земельних відносин щодо повернення 38 га незаконно переданих в користування земель водного фонду, 896 га земель сільськогосподарського призначення, у бюджетній сфері щодо відшкодування на користь бюджету витрат на лікування потерпілих від злочинів в розмірі 15 тис. грн. Задоволено судами 7 позовів на суму 685 тис. грн, в тому числі накладено заборону на відчуження житла, право проживання в якому має дитина позбавлена батьківського піклування та стягнуто з винної особи шкоду завдану незаконною порубкою лісу. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 676 тис. грн. Прокуратурою вжиті заходи для повернення у користування держави земель сільськогосподарського призначення на території 11 сільських рад переданих ГУ Держземагентсва області на 49 років приватній особі всупереч вимог закону. За втручання прокуратури району припинені дії посадових осіб ГУ Держземагентсва області щодо незаконної передачі в користування 87 га земель, чим усунено потенційну можливість незаконного видобутку бурштину під виглядом ведення фермерського господарства.

Окрім того, здійснено вступ у 5 справ не за позовами прокуратури району на захист прав громадян, у тому числі на захист інтересів дітей у справах про позбавлення батьківських прав. Забезпечено участь у розгляді Ємільчинським районним судом 12 цивільних справ.

Поряд з активізацією представницької діяльності значно приділено увагу питанням практичного застосування положень кримінально-процесуального кодексу України та іншого законодавства.
Так, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 196 кримінальних правопорушень, з яких про вчинення тяжких злочинів – 40.

За результатами розслідування до суду спрямовано 61 кримінальних проваджень, з них – 7 з угодами.

У ході проведення досудового слідства внесено 2 клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, судом клопотання задоволені, обрано запобіжний захід підозрюваним у виді тримання під вартою.

На виявлені порушення антикорупційного законодавства складено 2 протоколи про вчинення корупційних адміністративних правопорушень.

За участі прокурорів розглянуто судом 62 кримінальних провадження. У підготовчому судовому засіданні – 14, з ухваленням вироку – 25. На підставі угоди з ухваленням вироку – 6.

Вдалось уникнути порушень конституційних прав громадян. Виправдувальні вироки не вносились. Справи за реабілітуючих підстав не закривались.

На виявлені порушення при виконанні судових рішень внесено 9 документів реагування, за результатами яких 5 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Щодо нагляду за дотриманням законів органами, які проводять досудове розслідування скасовано 7 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень слідчими СВ Ємільчинського РВ УМВС та надано процесуальними прокурорами 75 письмових вказівок. Щодо порушень розумних строків досудового розслідування, породження скарг потерпілих, невиконання письмових вказівок, неякісне виконання доручень слідчими СВ Ємільчинського РВ УМВС внесено 6 документів реагування, притягнуто до відповідальності 9 посадових осіб.

Упродовж І півріччя поточного року вирішено 37 звернень. Організовано особистий прийом громадян: прийнято 65 осіб, в тому числі особисто прокурором – 35.
Л. СЬОМКО,
прокурор району

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *