Випробування родини Рудницьких

На фото: Батьки — Марія і Сигізмунд Рудницькі.Доля і життя багатьох українських родин пройшли такі випробування, що деякі проблеми сьогодення здаються дріб’язком. Так, незгоди сім’ї Рудницьких, що проживали у с. Забарі, почалися у 30-х роках минулого століття і мали продовження роками – репресії радянської влади, воєнне лихоліття, життєві поневіряння.

Луціан Рудницький здобув освіту ветеринарного лікаря і працював у селі Забара Ємільчинського району. У 1930 році його заарештували і заслали в Архангельську область. Вдома залишилася молода дружина Аделя з трьома дітками: Сигізмундом – 1922 року народження, його братом Анатолієм – 1924-го і Юзиком – 1926-го. Найдивовижніше, що через шість літ каторги Луціан повернувся в село, але ненадовго, бо в 1937-му потрапив під нову хвилю репресій. Його забрали, а сім’ю викинули з хати із тавром ворогів народу. Поневірялася Аделя з синами по людях, хтось давав притулок, хтось боявся. Мусила перебратися в сусідній Малинський район.

Та прийшли німці – і для родини Рудницьких це стало черговим випробуванням. Щоб не забрали до Німеччини, яка тоді дуже потребувала робочих рук, юнаки та дівчата переховувалися. Втім, людолови вдавалися до хитрощів. Так, у 1942 році в селах навколо Малина оголосили, що збирають людей для ремонту місцевої дороги і видаватимуть пайок. Пішли в надії роздобути такий-сякий харч і троє братів Рудницьких. Їх відразу схопили і вже мали ешелоном вивозити. Аделя, дізнавшись про це, поспішила в Малин до німецького коменданта просити за синів. Що вона казала – можна лише здогадуватися.

Офіцер вислухав схвильовану та згорьовану жінку і наказав відпустити найменшого сина Юзика. А двох таки повезли до Німеччини. Дорогою Сигізмунд якось допоміг братові втекти, і він повернувся додому.
Пам’ять про історію роду зберігають нащадки. Нещодавно вона потрапила на шпальти Волинської газети “Волині-нової”. А розповіла її знана 67-річна майстриня Людмила Сигізмундівна Рудницька, яка свого діда Луціана ніколи не бачила і знає лише з розповідей батька.

За матеріалом “Українська доля і біль польської родини Рудницьких”,
www.volyn.com.ua

На фото Рудницькі:  Сигізмунд з дружиною Марією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *