Підлубівська амбулаторія. Міф чи реальність?

Ще з кінця минулого року чуємо звідусіль про масштабне реформування медицини. А як це відчувають на собі звичайні люди, особливо у селі? Та, мабуть, лише знають, що потрібно поїхати у район, обрати лікаря і підписати якусь там декларацію. Хтось це вже зробив, інші – ще вагаються. Але, безперечно, за першої потреби чи будь-яких негараздів зі здоров’ям біжать сельчани не у районну лікарню, а до найближчого фельдшерського пункту, де нерідко без належних умов, у холодних будівлях, зведених ще за царя Гороха, рятують їх і словом, і ділом “люди у білих халатах”. І хоч ті лікарі можуть бути, як кажуть, від Бога, часто-густо не мають вони ні потрібного обладнання, ні можливості вчасно надати необхідну допомогу.

Такі запізнення громадянина України у формі ID-картки стають фатальними для 67% українців, що помирають лише від серцево-судинних захворювань (за даними МОЗ), а ще ж є статистика щодо інших недуг. Левова частка цих пацієнтів припадає на мешканців сільської місцевості. В уряді переконані, що держава має забезпечити доступність медичної допомоги на всій території країни. Оскільки сьогодні більшість сільських ФАПів не спроможні виконувати функцію первинної ланки, “символами змін” повинні стати нові сучасні амбулаторії європейського типу… (зі звіту голови ОДА Ігоря Гундича).

Виявляється, нам з вами пощастило! Адже Житомирщина, по-перше, увійшла до списку обраних областей для будівництва таких закладів, а, по-друге, ще 29 серпня Мінрегіон затвердив перелік із 14 амбулаторій, що планують звести до кінця 2018-го. Одним із перших у ньому значиться наш район та село Підлуби. Ось і рік добігає кінця, а у центрі Підлубів, поряд із поштовим відділенням та школою, замість “символа змін” чорніє “символ” безгосподарності та недбальства – стара і обвалена будівля колишньої колгоспної контори. Серед сельчан ходять чутки, що саме на цьому місці колись буде новенька амбулаторія із житлом для лікаря та навіть гаражем і службовим автомобілем. І чутки ці небезпідставні. Бо говорять про це й ті високопоставлені гості, що приїздять іноді до села з нагоди свят. Спілкуючись із підлубівцями, наштовхуюсь на зневіру та скептичність: “Хіба ж можливе таке у нас?..” Та й що казати простому народу, якщо сам голова ОТГ мало вірить у реальність цього будівництва (свої сумніви він висловив, коли демонстрував виготовлену проектну документацію, яка направлялась в область).

Намагаючись з’ясувати, на що і коли сподіватись підлубівцям, “НТ” звернулась до селищної ради. Заступник голови Володимир Євтух розповів, що земельна ділянка у селі вже відведена (вул. Шевченка, 9), затверджений детальний план території, завершується виготовлення технічного проекту. Вже й визначена потрібна сума – 6,5 млн грн, які зобов’язується виділити держава. Але відповідно до постанови Кабміну №983 від грудня 2017 року, такі проекти підлягають співфінансуванню з місцевим бюджетом у розмірі 10%. Тобто, селищній раді потрібно викласти 650 тис. грн. ”А це не так вже й просто для нас, враховуючи потреби усього району”, – не приховує Володимир Петрович. Підлубівці з цього приводу обурюються. Ми ж, мовляв, не з порожніми руками прийшли до громади (йдеться приблизно про таку ж суму)!

Усім, що пов’язане з будівництвом: визначенням підрядної організації, розрахунком з працівниками, буде займатись департамент регіонального розвитку ОДА. Після виділення коштів оголосять тендер між будівельними організаціями. Також треба буде розчистити затверджену територію (підлубівський староста Сергій Лашевич запевнив, що сельчани зроблять це власними силами). Ще однією з умов відкриття нової амбулаторії є наявність сімейного лікаря. Спілкуючись із жителями Підлубів, дізнаюсь, що вже намітили й уподобали вони таку кандидатуру – це молодий спеціаліст Ольга Ласкевич, яка нині проходить інтернатуру в ЄЦРЛ та має відповідний фах. Зі слів місцевого фельдшера, й сама Ольга Володимирівна не проти трудитись у рідному селі, а тим більше з такою хорошою перспективою, як нова амбулаторія. Як бачимо, процедура зведення медкомплексу досить складна, але цілком реальна. “Головне, що ми включені у наказ. Тому, сподіваюсь, у цьому році будівництво розпочнеться”, – вселяє віру Володимир Петрович.

Зараз – листопад, останній місяць осені, з холодами, дощами й морозами. А в Підлубах віз і нині там… Біжать сельчани у старенький ФАП: хто – на крапельницю, хто – планове щеплення дитині зробити, а хто – й просто за порадою. У будівлі з майже сторічною історією завжди чисто, охайно і затишно, наче вдома. Приймуть усіх без винятку привітні та усміхнені фельдшер Любов Суй, медсестра Катерина Рава та зубний лікар Олександр Піка, до якого їдуть мало не зі всього району. Медпункт, звісно, ремонту практично не підлягає, обладнання залишає бажати кращого, такої вкрай необхідної автівки – немає. Тому все, що лишається і пацієнтам, і медперсоналу, – чекати, вірити й сподіватись. А раптом зовсім скоро, десь під Новий рік, станеться справжнє диво… І здійснять його ті, хто так палко та щиро обіцяє.
Оксана ІГНАТЕНКО,

“НТ” №43

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *