На Ємільчинщині громада перейшла до нової Православної Церкви


Громада села Велика Цвіля вирішила попрощатися з УПЦ МП. В Ємільчинському районі це перша громада, яка виявила бажання вступити в новостворену Українську церкву.

8 лютого під час зборів прихожани церкви Святого Вознесіння провели збори, проголосували та прийняли рішення приєднатися до ПЦУ.

Така інформація з’явилася на сайті oda.zt.gov.ua. З іншого боку цікавим є коментар настоятеля церкви – о. Володимира (Жмаченка), який він надав редакції газети “НТ”. “Брати участь у вищезгаданих зборах я не вважав доцільним, оскільки керуюся Статутом церкви, в якій служу, а також чинним законодавством. Так, одним із останніх законів, прийнятих Верховною Радою, встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної, а не територіальної громади. Тому всі рішення, які приймаються на зборах останньої стосовно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. До того ж, запрошення на збори мені вручили хвилин за 40 до їх початку.

Того ж дня були зібрані парафіяльні збори, на яких релігійна громада, як керівний орган церкви, прийняла рішення залишитися в лоні канонічної УПЦ, яку очолює Блаженнійший митрополит Онуфрій, предстоятель УПЦ. Згідно з грамотою 1990-го року, копія якої знаходиться у храмі села, українська православна церква повністю і у всьому незалежна від Московської патріархії.

Все рухоме і нерухоме майно і вся підзвітність належить УПЦ. Наш прихід зареєстрований в органах державної реєстрації як українська православна церква. Я особисто відспівував загиблих воїнів АТО, а також молився за живих. Дай, Боже, всім любові, миру, спасіння.”

  • Довідково. Зважаючи на оперування такими термінами, як “релігійна” та “територіальна” громада, наводимо тлумачення закону щодо них.


Релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.
Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

ЗУ “Про свободу совісті та релігійні організації ” (Р. 2, ст. 8)

Територіальна громада – жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” (Р.1 ст. 1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *