Був такий жанр


На світлині майже 40-річної давності – учасники самодіяльної агітбригади Ємільчинського районного Будинку культури під час творчого звіту в м. Житомирі. На той час – один з найцікавіших представників агітбригадного жанру на Житомирщині, основу якого становили сценарії поліського фольклору, українських народних звичаїв та традицій, сцени з місцевого побуту. З кожним роком агітбригада поповнювалася талановитою молоддю із середовища культпрацівників. Зростали й міцніли творчі традиції, оновлювався репертуар.

З приходом у колектив нового режисера Галини Омелянчук агітбригада не тільки перетворюється у справжній осередок агітбригадного руху в районі, але й стає невтомним пропагандистом української народної творчості на теренах області. В репертуарі з’являються нові цікаві програми: “Весілля”, “Народини”, “Проводи в армію”, “На Івана, на Купала”, “Ярмарок”, “Щоб казку дійсністю зробити”, “Хліб усьому голова”, що відображали місцевий колорит та побут, допомагали викривати недоліки дошкульною критикою, піднімати проблеми району та оспівувати красу людини праці. Щороку агітбригадівці робили у середньому 60-70 виїздів, виступаючи 4-5 разів на день у колективних господарствах та підприємствах. Географія виступів не обмежувалась лише межами свого району. Колектив неодноразово виїздив до Олевського, Народицького, Новоград-Волинського, Баранівського районів, демонстрував свою майстерність перед робітничими колективами, ліквідаторами наслідків Чорнобильської біди, на міжрайонних, обласних семінарах культпрацівників, брав участь в обласних святах народної творчості у м. Житомирі, республіканському святі українського фольклору та етнографії у м. Києві. Був учасником Всеукраїнських оглядів агітбригад: у м. Івано-Франківську (1989), в Кременчуці Полтавської області (1990). 1987 року за активну роботу з пропаганди агітбригадного мистецтва та високі творчі досягнення колективу присвоюється почесне звання “Народний самодіяльний”.

1980 рік, м. Житомир. Фото Леоніда Ківи (“Радянська Житомирщина”)надав Володимр Дворецький.

На фото – учасники агітбригади (зліва направо): Валентина Рацієвська, Володимир Дворецький, Галина Омелянчук, Людмила Апалькова, Олена Концедайло, Світлана Демещук, Галина Белінська, Борис Латман, Микола Островський.

В.ДВОРЕЦЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *