Уродженка Барашів – перша учасниця Ротарі клубу


Ольга Дзядович – уродженка Барашів. Закінчила в 1997 році із золотою медаллю місцеву школу. Випускниця Харківського університету ім. Г. Сковороди. Живе в Києві, працює у міжнародній фармацевтичній компанії. Але весь час у її полі зору – рідне село, проблеми його мешканців. Вона – член ГО ”Барашівське гроно”, відомого своїми добрими справами. Постійно займається доброчинністю. Ось і тепер, у період пандемії, добродійка активно допомагає медицині рідної громади. Ольга – енергійна, небайдужа, постійно когось підтримує, ставить собі цілі і вирішує їх, Удосконалюється, знайомиться з цікавими людьми не лише в Україні, а й у світі. Вона не сидить на місці.

Саме такий спосіб життя і привів її в Ротарі клуб. Свого часу Ользі, яка мала відрядження у таку екзотичну країну як Мадагаскар, порадили звернутися до ротарів, і вона зрозуміла, що можна рухатися в цьому напрямку. Потрапити в Ротарі клуб непросто: там насамперед вирішують, чи ти їм цікавий, чи здатний на дію, чи готовий до активної роботи. І ось вона – член Ротарі клубу Житомир.

Я впевнена, що багато наших читачів не знають про ці об’єднання, або ж знають зовсім мало.

Ротарі Інтернешнл – об’єднання клубів, відомі як Rotary Club, розповсюджені по всьому світу. Це нерелігійні та неполітичні благодійні організації, відкриті для усіх незалежно від національної чи расової приналежності, віросповідання та політичних поглядів. У світі налічується понад 34,3 тис. клубів, які об’єднують понад 1,220 млн учасників. Членів Ротарі клубу часто називають ротарійцями. Люди об’єднуються задля того, щоб допомогти своїм співгромадянам вирішувати різноманітні проблеми. Вони позиціонують себе як люди дії. Асоціація зародилася в Америці 115 років тому. Більш як 200 країн втілюють проєкти служіння як у своїх місцевих громадах, так і поза їх межами з метою подолання таких явищ, як бідність, хвороби, голод, забруднення навколишнього середовища тощо.

В Україні перший Ротарі Клуб був створений в Ужгороді в1928 році. Сьогодні налічується 53 українських Ротарі клубів у 26 містах України. 29 лютого 2019 до Ротарі Інтернешнл прийняли Ротарі Клуб Житомир. Очолив його народний депутат Сергій Кузьміних. У клубі – лікарі, освітяни, держслужбовці, бізнесмени, відкриті до співпраці. На жаль, тут нема земляків-ємільчинців, про що Ольга дуже шкодує, адже можна було б більш активно працювати для нашого регіону. Та і сам клуб ще не наскільки активний, як приміром київський, з яким вона тісно контактує.

Членство у клубі дає можливість безпосередньо спілкуватися з усіма світовими клубами, бути присутнім на їхніх засіданнях у різному форматі. На даний час Ольга робить це дистанційно. Раз на тиждень відбуваються збори ротарів, на які запрошуються спікери і обговорюється певна тема. Ротарі Клуби беруть участь у широкому колі гуманітарних, культурних, освітніх програм. Вони активно підтримують клубні проєкти, спрямовані на охорону здоров’я та медичну допомогу. Сьогодні такі рухи, як боротьба з поліомієлітом, у світі досягли результату. В умовах коронавірусної пандемії Ротарі Інтернешнл активно спрямував свою діяльність на подолання цієї небезпеки. Міжнародний Фонд виділив 100 країнам по 25 тис. доларів. Такий гранд отримала і Україна на закупівлю щитків, дезинфекторів тощо. За словами Ольги, по Україні централізовано можна долучитися до цього процесу, що і намагається зробити вона для Барашівської громади. Наші сусіди з Ємільчиного і Новограда-Волинського теж можуть спробувати реалізувати цей гранд. Для обговорення медичних проблем Ольга запропонувала нашій лікарці Марії Боднар взяти участь у дистанційній зустрічі 15 квітня, на якій та поділилася досвідом роботи в амбулаторіях на селі, озвучила проблеми саме Барашівської амбулаторії і навколишніх ФАПів. Під час розмови стало зрозуміло, що наша медицина і медицина маленьких лікарень у світі дуже різниться. Та все ж Марія Олександрівна донесла місцеві проблеми до слухачів, і є надія, що завдяки Ользі Дзядович та її однодумцям ми зможемо отримати певну допомогу.

Від себе хочу додати: завдяки таким активним громадянам ми сьогодні розширюємо коло спілкування не лише в Україні, а й в обширі світовому, набуваємо досвіду вирішення проблем і рухаємо наші громади вперед. Не потрібно боятися вийти за ворота свого двору. Людським можливостям немає меж, вони рухають світом. Кожен з нас має відчути в собі цей потенціал і спробувати. Хочеться вірити, що після моєї публікації хтось зацікавиться діяльністю Ротарі Клубу, і Ольга знайде однодумців на Ємільчинщині.

О.ДЕМЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *