Громадський транспорт запрацював: чи будуть поїздки безпечними та комфортними?


З 22 травня у більшості районів Житомирщини розпочалося відновлення руху приміського, міжміського та внутрішньообласного транспорту. Поновили роботу Центральний автовокзал та автостанції у районних центрах області. Однак слід не забувати про вимоги з недопущення поширення коронавірусу, без виконання яких автобусне сполучення в області можуть знову закрити.

Через різкий спалах випадків зараження COVID-19 Житомирська область опинилася в переліку регіонів, де скасували заплановане раніше послаблення карантину. Різке збільшення зареєстрованих випадків коронавірусної інфекції зафіксували в Любарському районі. Це стало приводом для виклику голови райдержадміністрації Віталія Сімка на засідання обласної комісії і міської комісій з питань надзвичайних ситуацій. Особливу увагу під час її роботи звернули на дотримання карантинних заходів під час перевезень громадян міським, приміським та міжміським транспортом, контроль за якими покладено на ГУ Нацполіції в області та управління патрульної поліції. За час карантину правоохоронці вже склали 146 адміністративних протоколів. За п’ятьма адмінпротоколами суд прийняв рішення. З них на порушників у Романівському та Овруцькому районах накладено 17 тис. грн штрафу. У решті 3 випадках (усі в Баранівському районі) суд обмежився попередженням.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в складі мобільних груп здійснили 177 перевірок суб’єктів господарювання. В результаті виявлено 16 порушень обмежувальних заходів. Обстежувалися й приміщення автостанцій до готовності в умовах карантину. Важливо, що при проведенні моніторингу з дезінфекції серед 14 проінспектованих транспортних засобів порушень не виявлено.

Як готуються до рейсу: вимоги до перевізників та водіїв

Щоб не допустити подібну ситуацію в районах Житомирської області, необхідно знати про ряд заходів, які дозволять убезпечитись від ризику зараження. Перевізник перед початком робочої зміни проводить температурний скринінг усім водіям. Якщо виявлено температуру тіла понад 37° або ознаки респіраторних захворювань, до рейсів водіїв не допускають. При здійсненні перевезення пасажирів повинна бути забезпечена можливість дотримання відстані між водієм та пасажирами не менше 1 метра або наявність фізичних бар’єрів (кабіна водія ізольована від салону, прозора пластикова перегородка між водієм та пасажирами тощо). Всі члени екіпажу (водій, кондуктор) повинні знаходитись в респіраторах (без клапану) або медичних масках. Забороняється перевезення пасажирів, які не використовують респіратор або захисну маску. Поруч з пасажирськими дверима розміщується нагадування про необхідність використання засобів індивідуального захисту для користування пасажирським транспортом. Перевезення пасажирів здійснюється в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб, якщо інше не встановлено правилами карантину.

– У разі здійснення перевезень, де не застосовується послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється перевезення не більше 50 % кількості посадкових місць за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду, – говорить керівник відділу транспорту та зв’язку Житомирської ОДА Валерій Ясинецький.

Перед кожним рейсом проводиться вологе прибирання транспортного засобу з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, у тому числі місць контакту рук пасажирів. За можливості біля вхідних дверей автобусу мають бути дезинфікуючі засоби. За сприятливих погодних умов перевезення краще здійснювати при відкритих вікнах.

Автостанції без скупчення пасажирів

Дозволяється одночасне перебування в приміщенні автостанції не більше однієї особи на 10 квадратних метрах площі зали обслуговування пасажирів. Обмеження контакту між працівниками та пасажирами повинно здійснюватися шляхом організації екранів у касах продажу квитків (з плівки, скла, прозорого пластику тощо) та дотримання принципу соціального дистанціювання (1,5 метра) в чергах. Заборонена робота залів очікування рейсу. Пасажири в приміщення автостанції допускаються лише в захисній масці або респіраторі. Адміністрація автостанції не повинна допускати утворення черг у місцях можливого скупчення пасажирів, повинно бути нанесене тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метра.

Квитки і їх вартість

Продаж квитків забезпечується в межах кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на транспортний засіб. При цьому має забезпечуватися можливість придбання квитків через мережу Інтернет. Проте при наявності вимоги з інформування пасажирів про таку можливість, далеко не на кожен рейс доступний для придбання квитка через інтернет.

При перегляді інформаційного табло сайту “BUS.COM.UA” виявилося, що на деякі з внутрішньообласних автобусних рейсів придбати квиток можливо тільки в касах автовокзалу. До того ж частина рейсів викуплена і, відповідно, недоступна до продажу на декілька днів вперед, що свідчить про високий попит на квитки.

Облдержадміністрацію позбавили права встановлювати вартість автобусних перевезень. Разом з тим за період послаблення карантину не зафіксовано випадків зростання вартості проїзду, – стверджує Валерій Ясинецький.

У коментарі перевізники підтвердили, що вартість проїзду залишилася на докарантинному рівні.

Ціну ми не можемо змінювати: заробітні плати та пенсії в людей не зросли. Багато з тих, хто регулярно їздив на роботу або навчання до Житомира залишається вдома. Відповідно набагато зменшилася кількість пасажирів. Це романівський, чуднівський, андрушівський, бердичівський і, практично, всі інші напрямки, за якими ми здійснюємо перевезення. Зараз доводиться більші автобуси заміщати на менші і таким чином виходити з положення, – говорить керівник одного з найбільших підприємств з пасажирських перевезень  в області Аркадій Савицький.

– Пасажиропотік скоротився у декілька разів. На деяких маршрутах виручка впала у два-три рази. Дуже мало пасажирів на сполученні Баранівка-Житомир, Любар-Житомир та Новоград-Волинський. Але ціна не змінюється, – розповідає власник декількох маршрутів Василь Куят.

Хочеться вірити, що поступово пасажирське сполучення в області повністю відновиться та пасажири зможуть безпечно і комфортно добратися в усі найвіддаленіші куточки Житомирщини.

Тарас Боросовський

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Інформаційна кампанія для локальних ЗМІ “До100вірно про пандемію COVID-19” за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не завжди збігаються з офіційною позицією Уряду США

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *