Вибори у Рудні Іванівській: суди, перерахунки, слідство…


Раніше “НТ” повідомляла, що 2 листопада Ємільчинська ТВК після підрахунку голосів визнала вибори в Рудні Іванівській недійсними, узагальнивши порушення п’ятьма протоколами. Після того події розвивалися динамічно: відбулося два суди та ще один перерахунок.

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулася Житомирська обласна організація політичної партії “Наш край” з позовом до Ємільчинської ТВК про визнання протиправними її дій і скасування вищезгаданого рішення. Позивач у позовній заяві звертає увагу на те, що відповідачем неправильно проведено підрахунок кількості випадків незаконного голосування у відсотковому відношенні до кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці №180271. При повторному підрахунку – у 107 контрольних талонах частково відсутні підписи виборців про отримання виборчих бюлетенів, що, на думку відповідача, відповідає кількості виборців. Однак такі твердження є необєктивними через те, що один виборець отримує чотири виборчих бюлетені, відповідно по 107 контрольних талонах не поставити підписи могли лише 26 виборців. Таким чином кількість порушень становить майже 4,2 відсотки від кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці №180271, що не перевищує 5-відсотковий барєр, визначений Виборчим кодексом України.
У судовому засіданні представник відповідача заявив відвід судді, в обґрунтуванні зазначивши, що суддею було відмовлено у допуску в судове засідання представників засобів масової інформації та представників громадських організацій, чим порушено принцип відкритості та гласності у справі, яка має значний суспільний резонанс.
Суд відмовив у задоволенні цієї заяви, посилаючись на постанову Кабміну щодо посилених протиепідемічних заходів на території зі значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, віднесення Житомира до “червоного” рівня епідемічної безпеки поширення COVID-19 та наказ голови Житомирського окружного адміністративного суду від 26.05.2020 №16 (зі змінами та доповненнями).

Суд також встановив порушення, не відображені в актах Ємільчинської ТВК. Наприклад, 26 випадків та 11 випадків відсутності у контрольних талонах підпису члена дільничної виборчої комісії (стосовно актів № 4 та №5, відповідно). Оскільки вказані обставини не зафіксовані в актах про виявлені порушення, їм не надається правова оцінка судом. Очевидно, ТВК була впевнена у достатній кількості занесених до актів порушень для визнання виборів недійсними.
У своєму рішенні Житомирський окружний адміністративний суд підсумовує, що “відповідачем протиправно та необґрунтовано визнано голосування на виборчій дільниці №180271 недійсним, оскільки під час судового розгляду адміністративної справи належними доказами підтверджено відсутність порушень вимог Виборчого кодексу України, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців, оскільки кількість випадків незаконного голосування з підстав, визначених п. 1 ч. 1 ст. 252 ВК України, не перевищує 5 відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці по кожному з місцевих виборів: з виборів депутатів до Ємільчинської селищної ради; з виборів Ємільчинського селищного голови; з виборів депутатів Новоград-Волинської районної ради та з виборів депутатів Житомирської обласної ради.”
Ємільчинська ТВК ж не погодилася з цим рішенням та в той же день подала апеляційну скаргу, яку в режимі відеоконференції розглянув сьомий апеляційний суд міста Вінниці. Він постановив: апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення Житомирського окружного адміністративного суду “про визнання протиправним та скасування протоколу №16 засідання ТВК “про визнання результатів голосування на виборчій дільниці №180271 – недійсними” – залишити в силі.
На черговий підрахунок голосів у Ємільчиному зібрались 16 листопада. До нього члени ДВК готувалися значно ретельніше: вибрали та зробили сканкопії контрольних талонів з однаковими порядковими номерами, талонів без підписів виборців та навіть без підписів членів ДВК. Голова ТВК Наталія Ліскович повідомила присутніх про те, що відповідно до ухвали суду необхідно провести повторний підрахунок голосів по Рудні Іванівській. Своє бачення висловила голова Руднє Іванівської ДВК Наталія Гергало (яка була присутня разом із сільським головою та ще кількома членами цієї дільниці), повідомивши, що ТВК не має права більше дивитись їхні контрольні талони, а рахувати потрібно лише бюлетені… Члени ж ТВК, у свою чергу, були не проти такого варіанту, бо розуміли, що так вони швидше закінчать роботу.
Проте у Виборчому кодексі зазначено порядок та послідовність повторного підрахунку голосів. А в статті 250 (п.12) цього кодексу вказано про підрахунок кількості контрольних талонів виборчих бюлетенів з підписами виборців та членів виборчої комісії, які їх видавали, окремо з кожних місцевих виборів та по кожному виборчому округу, в яких проводилося голосування на виборчій дільниці. Голова ТВК наголосила, що рахувати потрібно, дотримуючись законодавства, але її проігнорували та почали перерахунок навіть без голосування. Рахували лише бюлетені, а контрольні талони навіть не відкривали. За результатами такого “оригінального” повторного підрахунку склали протокол, але при голосуванні про його затвердження голова ТВК утрималась та додала свою окрему думку, яка полягала в тому, що повторний перерахунок здійснено з порушенням ст. 248 та ст. 250 Виборчого кодексу.
Замість усіма очікуваної крапки у цій майже детективній історії маємо трикрапку.

Підготували
Михайло МЕЛЬНИК,
Надія ЧИЖ

КОМЕНТАР

Станом на 19 листопада протоколи Ємільчинської ТВК прийняла Новоград-Волинська районна виборча комісія, однак про дії обласної та Центральної виборчої комісії Наталії Ліскович не відомо. Вона також зазначила, що нині тривають слідчі дії і має бути звернення до суду, щоб вилучити мішок і долучити до справи оригінали матеріалів.
До редакції також завітала голова Руднє-Іванівської ДВК Наталія Гергало. Вона поділилась з нами своїми переживаннями. Наталія Григорівна постійно задіяна під час виборів, проте повідомляє, що цього разу щось пішло не так із самого початку. Напередодні у будинку культури, де мала розташуватись дільниця, якраз був ремонт, тому, щоб все підготувати, довелось працювати кілька днів практично до ночі. За день до виборів у неї стався гіпертонічний криз, тому 25 жовтня вона була під дією ліків, а це однозначно знизило концентрацію уваги. Помилки дійсно були, дався взнаки людський фактор: хтось себе погано почував, хтось думав про особисті проблеми, а в когось і вік працює не на його користь, пояснює голова ДВК. Вона ні в якому разі не знімає з себе відповідальності, але між тим говорить про складний підрахунок, який тривав до десятої ранку. Сталося те, що сталося, але вона хоче, щоб читачі “НТ” знали, що суд скасував рішення ТВК “про визнання результатів голосування на виборчій дільниці №180271 – недійсним”.
А ще наголошує, що на цих виборах четверо кандидатів до рад різних рівнів були вихідцями із села, що й покликало чисельну армію родичів прийти на дільницю. Це й забезпечило рекордну явку. Багато хто з них і спонукав Наталію Григорівну звернутися до редакції, аби пояснити, що їхнє волевиявлення було природнім.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *