Формула успіху Михайла Жайворона

Його добре знали, і сьогодні багато хто пам’ятає, як здібного і водночас скромного, по-справжньому інтелігентного журналіста “Народної трибуни”, який прибув до нас після навчання в Житомирському педінституті.

Це був 1974 рік. Молодий філолог за фахом досить швидко, працюючи, опановував ази газетярської справи. Між іншим, вже тоді проявляв неабиякі здібності в написанні віршів. Тримав тісні стосунки з такими ж, закоханими в поезію, однокурсниками. Один із них – Михайло Пасічник, нині голова обласного відділення Спілки письменників України. Сьогодні ж Михайло Жайворон, наш земляк, уродженець с. Кочичиного, – визнаний в Житомирі поет і публіцист, заслужений журналіст України.

 

Мені приємно відзначати це хоча б тому, що впродовж семи років поспіль довелось працювати з ним: я – на посаді спочатку заступника, а згодом – редактора “районки”, а Михайло Микитович швидко залишив обов’язки кореспондента і посів місце відповідального секретаря редакції. Посада дійсно відповідальна і творча, з якою він успішно справлявся, аж до запрошення його після закінчення Вищої партшколи в Києві до облтелерадіо, де також добре зарекомендував себе на посаді старшого редактора громадсько-політичного мовлення.
Згодом він протягом десятиріччя, тобто по 2000 рік, видавав обласну газету “Житомир”, чимало уваги приділяв у ній розвитку бізнесу, зокрема, в обласному центрі.

Близько п’яти років Михайло Жайворон очолював прес-службу Міністерства палива та енергетики України, був секретарем редколегії “Відомостей Міністерства палива та енергетики України”, членом урядової міжвідомчої групи з організації виконання Державної програми інформування громадськості з питань європейської інтеграції України на 2004-2007 роки. З 2010 року він помічник голови облдержадміністрації.

Водночас Михайло Жайворон готує і видає декілька книг. Перша з них – це збірка історично-документальних повістей “Одне із семи чудес” – до 70-річчя Дніпровської ГЕС; збірка “Енергетична мекка України”; книга нарисів “Пора вибору”; посібник для студентів та аспірантів вищих навчальних закладів “Влада слова”; збірка поезій “Все починається з любові”. І ось в руках автора цих рядків книжка з дарунковим підписом Михайла Микитовича “По вірі буде вам”. Це повторне і доповнене видання його першої книги про відомого нині житомирського бізнесмена в будівельній галузі Михайла Пухтаєвича. Перша книга про нього під назвою “Формула успіху” вийшла з-під пера Михайла Микитовича кілька років тому. Вона схвально була зустрінута в бізнесових колах міста і області, широко й емоційно була презентована підприємницькій громадськості. Все це так. Але в мене особисто, та, очевидно, й в інших, хто знайомий з Михайлом Жайвороном, виникає питання: як і завдяки чому юнак з простої багатодітної селянської родини, до того ж з найбільш віддаленого лісового населеного пункту став відомою на Житомирщині людиною, зокрема, в галузі літератури і навіть бізнесу. За його творами відзнято ряд документальних відеофільмів, які транслювалися на центральних та обласних телеканалах. Відповідь може бути в кількох аспектах. Перший – гарне батьківське й материнське виховання: бути працелюбним, чесним і справедливим. Другий – як у тієї зернини – в який грунт потрапить.

Простежуючи життєвий і трудовий шлях письменника, зокрема, його навчання в інституті, працю в колективі “районки”, затим навчання в Києві, роботу в згаданих сферах, громадську участь і захоплення поезією, прозою, історією і документалістикою, неважко збагнути, що йому ніколи не була до снаги байдужість і бездіяльність. Він постійно в пошуках, дослідженнях, в бібліотеках і в Інтернеті, в колі діяльних та успішних друзів і знайомих.
В згаданій останній книзі про успіхи бізнесмена Пухтаєвича він наводить відомий вислів Григорія Сковороди: “Склавши крила, важко летіти і самому орлу…” Таке життя. Ці слова цілком можна віднести і на адресу Михайла Жайворона.
В. ЯЦЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *