ДАІ попереджає: розмовляти по мобільному телефону за кермом – категорично заборонено

Під час розмови по мобільному телефону реакція людини сповільнюється на одну секунду. Тож водієві потрібно утричі більше часу для реагування на складну дорожню ситуацію. Внаслідок цього гальмівний шлях збільшується приблизно на 25 метрів.

Більшість водіїв на такі «дрібниці» увагу не звертає.

 На користь того, що за кермом користуватися телефоном не варто свідчить й те, що практично всі водії, за невеликим винятком, схильні до ефекту перемикання уваги з керування автомобілем на розмову. Увага концентрується на смузі руху, а периферійна інформація ігнорується.

З метою зниження рівня дорожньо-транспортного травматизму, підвищення транспортної дисципліни водіїв та загалом безпеки дорожнього руху на вулично-дорожні мережі з 10 вересня на території всієї держави Державтоінспекція проводить операцію під умовною назвою «Мобільний телефон». Профілактичний захід триватиме до 30 вересня.

Правила дорожнього руху категорично забороняють водіям користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання).

Відповідальність за порушення заборони користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці, визначається статтею 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а відтак карається штрафом від 425 до 510 гривень. Якщо при цьому виникне аварійна ситуація, штраф може збільшитися до 850 гривень, а порушника можуть позбавити права керування транспортними засобами на термін від 6 до 12 місяців.

Водночас закон не забороняє користуватися пристроями hands free, оскільки водій має можливість керувати транспортним засобом, використовуючи обидві руки (провідні та Bluetooth-гарнітури, навушники тощо).
Прес-служба Департаменту
ДАІ МВС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *