Державтоінспекція в черговий раз нагадує водіям про особливості оформлення Європротоколів

Працівники Державтоінспекції Житомирщини закликають водіїв транспортних засобів активніше долучатися до європейської практики оформлення дрібних дорожньо-транспортних пригод власними.

Відповідний Закон діє в Україні ще з вересня 2011 року. Проте водії й досі надають перевагу в оформленні дорожньо-транспортних пригод працівниками ДАІ, і лише 7% учасників дрібних ДТП користуються правом самостійно вирішувати дорожні конфлікти.

 

– Ми нагадуємо водіям про те, що в Україні законодавчо затверджено механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про пригоду. Це і є так званий Європротокол – спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії.

Нагадуємо, що водії транспортних засобів, які потрапили у ДТП, можуть скористатися Європротоколом лише за наявності наступних обставин:

– учасниками пригоди є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби;
– відсутні травмовані (загиблі) люди;
– водії-учасники ДТП дійшли згоди щодо обставин її вчинення;
– у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Як відзначають експерти та водії, які вже спробували практику самостійного оформлення дорожньої пригоди, найбільшу складність може викликати зображення схеми ДТП. Втім, будь-яку консультацію можна отримати за телефоном «гарячої лінії», зазначеним у Європротоколі.

Законом передбачено, що бланки Європротоколів видаються автовласникам безкоштовно під час укладення договору обов’язкового страхування. У разі його використання новий також можна отримати у страховика.

Необхідно пам’ятати, що, скориставшись правом самостійного оформлення ДТП, водії автоматично заощаджують свій час і позбавляються зайвої тяганини. Відтак після заповнення Європротоколів учасники пригоди можуть безперешкодно залишати місце її вчинення та звільняються від адміністративної відповідальності за порушення, які призвели до ДТП.

Втім, рішення про виклик працівників ДАІ учасники аварії приймають самостійно. Якщо вони вважають за потрібне оформити дорожньо-транспортну пригоду за звичними правилами, то працівники ДАІ не можуть відмовити автовласникам у складанні відповідних документів на місці пригоди. Але, у разі невиконання хоча б однієї з названих для Європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий.

ВДАІ з обслуговування Ємільчинського району

Опис документа

Опис-заповненння.jpg

Приклад заповнення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *