У районі планують закрити школи

Те, про що так довго говорили, нарешті перейшло у фазу конкретики. Мова йде про перспективу, чи то пак – безперспективність чотирьох дев’ятирічних шкіл: Бобрицької, Кам’янської, Великоглумчанської та Осівської. Питання було винесене на розгляд постійної комісії райради з гуманітарних питань.

Зайвим буде наголошувати про відповідальність, а від того й складність при прийнятті рішення, в першу чергу тому, що за цим стоять долі десятків людей, і навіть сімей і родин. З іншого боку статус “валізи без ручки” давно вже вимагає вольового рішення. Судіть самі: якщо в повнокомплектній школі за державними розрахунками припадає понад 8 тис. грн. на учня, то в Бобрицькій він обходиться більше 21 тис. грн, а до школи цього року їх має прийти аж 12 (з 1 по 9 клас), яких навчатиме 9 педагогів! Схожа ситуація й в інших трьох навчальних закладах. Зрозуміло, що кожен із них намагався відстояти право на життя, наводячи аргументи “за”. Найбільшим був “адвокатський супровід” у великоглумчанців, яких на комісії представляли директор школи, сільський голова та депутат районної ради й за сумісництвом керівник тамтешнього лісництва.

Хоча в окремих випадках життя саме підказує вихід: наприклад, з Осівки 10 учнів вже віддали перевагу сусідній Миколаївській школі, а з Кам’янки щодня курсує шкільний автобус до Яблунця, підвозячи старшокласників.

Звісно, що закривши школи, доведеться стикнутися з багатьма проблемами: працевлаштування вчителів, “вигляд” села без кшоли і т. ін. Проте на першому місці все ж повинен бути учень і реалізація головної мети – виховання його як гармонійно розвинутої особистості. В яких умовах це краще здійснювати, будуть вирішувати депутати на сесії районної ради 21 серпня, якій комісія рекомендує оптимізувати мережу освіти району шляхом закриття Бобрицької, Кам’янської, Великоглумчанської шкіл та переведення Осівської дев’ятирічки в початкову школу.
М. МЕЛЬНИК,

“НТ” №33

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *