І бюджет складний, і приймали непросто

Схоже, часи “одобрямсу” в районному парламенті поступово відходять у минуле. Звичайно, ще немало треба часу, щоб депутат не дивився, як голосує керівник, а прислуховувався до голосу своєї совісті і пам’ятав передусім про виборців. Паростки політичної дискусії вже стають помітними, принаймні, таке враження склалося під час обговорення районного бюджету на постійних комісіях райради.

На засіданні гуманітарної своєрідну експертизу влаштував її голова Сергій Жека, “засипавши” питаннями начальника управління фінансів Ларису Афанасьєву. Щоправда, частина з них була своєрідним бюджетним лікбезом, в тому числі й для багатьох присутніх.

На бюджетній комісії в ролі експерта вже був депутат Володимир Лугина, хоча вийшло це в його виконанні дещо експресивно.
В результаті таких обговорень робота комісій тривала незвично довго – у межах двох годин.

На сесії ж розмова про складний бюджет продовжилась, хоча була вже не такою гострою. Юрій Довгополий поскаржився на значний “мінус” медицини у порівнянні з минулим роком, а в освітянській галузі об’єктом особливої уваги були два заклади. Ще на гуманітарній комісії вже вкотре обговорювалась доцільність витрачати 600 тис. грн на міжшкільний комбінат у Барашах, а на сесії сокира зависла над заочною школою. Проте, коли з’ясувалося, що вона – об’єкт надходження державної субвенції, що забезпечує утримання адмінбудівлі відділу освіти, питання було знято.

Дещо додали оптимізму коментарі Володимира Ширми та Олександра Романюка: на стадії формування бюджет завжди складний, але в сільрадах є 4 млн грн вільних залишків, перевиконання районного бюджету планується на рівні 1,5 млн грн, які вже на сесії у березні можна буде розподілити.

Харчуванню в школах – бути

Останні зміни в законодавстві (зняття четвертої чорнобильської зони в минулому році, дозвіл на харчування лише пільгових категорій у нинішньому) поставила перед більшістю батьків проблему: збереження здоров’я дітей через припинення гарячого харчування. Чимало про це йшлося на різних рівнях, у деяких школах по-своєму розв’язували це питання, порушувалося воно й на сторінках “НТ”.
І ось, здається, вихід знайдено. На сесії прийнято програму “Організація харчування у навчально-виховних закладах району на 2016-2018 роки”. Цей документ, а також кабмінівська постанова від 18 січня дозволяє харчувати дітей і не пільгових категорій, якщо є на те кошти з інших джерел, тобто спонсорські, батьківські і т. ін.

Таке “інше джерело” тут-таки, на сесії, і знайшлося. Керівник Миколаївського сільгосппідприємства “Лан Полісся” Людмила Просцевич має намір профінансувати харчування учнів у місцевій школі. Щоправда, прозвучала її пропозиція вулканом разом з іншими проблемами, що неоднозначно було сприйнято частиною аудиторії. До речі, схвалена програма передбачає ремонт устаткування, закупівлю обладнання, посуду тощо.

Чотири мільйони на лікарню і десять – на школу №1

Якщо фінансисти “зверху” традиційно не дотягнуть до останніх тижнів року, а віддадуть належне нам вчасно, то у 2016-му буде утеплено стаціонар райлікарні та розпочато реконструкцію першої школи.
Фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку при 10% – із місцевого бюджету. Обидва об’єкти вже пройшли реєстрацію в Мінрегіонбуді, а відповідні 10% закладено при розробці районного бюджету. Щоправда, реконструкцію школи розбито на 5 етапів (5 років), на першому з яких планується заміна даху, що коштуватиме близько 2 млн грн.
Крім того, ще близько мільйона гривень із вищезгаданого Фонду має надійти на ремонт каналізаційного колектора у райцентрі.
* * *
Уже поза порядком денним до депутатів звернувся сільський голова з Варварівки Василь Павлюк, якого непокоїть стан 10 двоповерхівок у центрі села, що перебувають на балансі сільради і утримувати які немає можливості. Мешканці ж вимагають від влади ремонту.

Відповідь дав перший заступник голови РДА Олександр Романюк: треба або віддати будівлі на приватизацію, або створювати ОСББ, і тоді з’явиться юридична основа для бюджетних надходжень.
Ще одне запитання прозвучало від Ємільчинського селищного голови Сергія Волощука: хто є хазяїном МСЦ “Юність”? На попередній сесії райради центр від селищної ради прийняли у спільну власність територіальних громад району, проте балансоутримувача так і не встановили. Не визначилися із ним і цього разу, хоча на комісіях питання жваво обговорювалося. Потенційними господарями є відділи РДА: сім’ї, молоді і спорту та освіти.
М. МЕЛЬНИК,

“НТ”, №5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *