В Україні зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм

Картинки по запросу ботулізмВ. о. начальника управління держпродспоживслужби в Ємільчинському районі Віктор Алексеєнко застерігає мешканців Ємільчинщини бути уважним під час купівлі рибних продуктів. Настороженість викликають нещодавні випадки, що сталися у м. Києві.

 За його інформацією у столиці зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі один – летальний та пов’язаний із вживанням в’яленої риби, придбаної у торговельній мережі міста.

 

Два випадки захворювання на ботулізм, у тому числі летальний, зареєстровано у мешканців м. Києва, які вживали в’ялену рибу, придбану в гіпермаркеті “Караван” ТОВ “Група рітейлу України”. Померлий, зі слів дружини, їв в’яленого ляща (непатраного), придбаного в гіпермаркеті “Караван”. Гострі симптоми захворювання з’явились на другий день. Хворого не вдалося врятувати, встановлений діагноз – “Ботулізм, важкий перебіг”.

Другий хворий вживав тарані, а третій – в’яленого коропа, що були придбані в гіпермаркеті “Караван” та супермаркеті “Мегамаркет” ТОВ “Лабар”.
За результатами епідеміологічного розслідування цих випадків встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом “Караван” та супермаркетом “Мегамаркет”, є ФОП Меркулов А. В., а постачальником – ТОВ “Чудо-Юдо” міста Світловодськ Кіровоградської області. Підприємства реалізують продукцію у Львові, Івано-Франківську, Скадовську, Новій Каховці, Херсоні, Запоріжжі, Києві, Кривому Розі. Аби уникнути загрози постачальнику були направлені листи із рекомендацією терміново призупинити реалізацію в’яленої риби до закінчення епідеміологічного розслідування, відкликати дану продукцію виготовлену в період з 23 березня по 23 травня з реалізації.

“Враховуючи ситуацію, що склалася, необхідно забезпечити профілактику захворювання на ботулізм. Контроль за підприємствами, що виготовляють та реалізують харчові продукти необхідно негайно посилити, як і за дотриманням вимог технологічного процесу під час виготовлення продукції, якістю та умовами зберігання, транспортування та реалізації готової рибної продукції”, – говорить Віктор Петрович.
Г. КОЛЕСНИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *