Злочинність серед неповнолітніх


Протягом 2019 року на території Ємільчинського району злочинність серед дітей значно знизилась в порівнянні з попередніми роками та відповідно з середньо обласним показником. Такі показники є результатом  спільно узгоджених заходів відповідних служб, які уповноважені на забезпечення зниження злочинності серед дітей є   

Так, протягом 2019 року неповнолітніми вчинено 2 кримінальних правопорушення за якими 2 неповнолітніх повідомлено про підозру, 2 кримінальних провадження направлено до суду з обвинувальним актом (в т.ч. 1 провадження з угодою про визнання винуватості).  Судом розглянуто, винесено вироки. Покарання  призначено з урахуванням віку неповнолітніх, наявності пом’якшуючих обставин, беззаперечного визнання вини у виді штрафу, з наданням можливості виправлення.

Аналіз вчинених кримінальних правопорушень дітьми по категоріям свідчить, що вчинені злочини це крадіжки чужого майна, які вчинені неповнолітніми особами, які не працюють та не навчаються. Тенденція до вчинення злочинів  учнями, які пропускають навчання,  не контрольовані з боку батьків, які безвідповідально залишається сталою і на даний час.  Відповідним службам та органам місцевого самоврядування на місцях необхідно більш ретельно звертати увагу на дітей, які не контрольовані батьками, мають девіантну поведінку, не працюють, не навчаються щодо сприяння у влаштуванні на роботу, залученні до інших робіт, оздоровленні з метою зайнятості дитини в оточуючому середовищі з метою зменшення ризиків до вчинення злочинів. Також відповідним службам необхідно контролювати  роботу розважальних закладів, клубів, дискотек, автозаправочнх станцій щодо дотримання графіку роботи, продажу спиртного, слобоалкогольних напоїв, розповсюдження заборонених речовин.  Більш принципово підходити до вирішення питання при погодженні графіку роботи таких закладів, обмежувати продаж спиртного в нічний час.

Крім того обов’язково з’ясовувати причини та умови, які сприяли протиправній поведінці дітей (виховній та соціальній ролі сім’ї, освіти, громадськості) з урахуванням вікових, соціально-психологічних особливостей їх розвитку, вирішувати питання щодо надання реальної допомоги таким дітям та створення нормальних умов існування. 

Заступник керівника

Новоград-Волинської

місцевої прокуратури  Л. СЬОМКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *