Я не померла від COVID-19!


Пандемічний вірус SARS-CoV-2, який викликає гостру респіраторну хворобу COVID-19, дійсно існує. Це я можу сказати точно, оскільки сама перехворіла COVID-19 та особисто знаю ще до десятка осіб, які перенесли цю хворобу. То ж, як пацієнтка і журналістка, розповім про свій досвід у подоланні хвороби.

Симптоми COVID-19 можуть бути різними

Симптоми можуть бути найрізноманітніші, але найчастіше – це підвищена температура (іноді дуже висока, яку неможливо збити), втрата відчуття запаху і смаку, а ще сильна слабкість. Часто буває кашель і утруднене дихання, але не обов’язково. Наприклад, у мене цілий тиждень трималася висока температура, яку кожен день доводилося збивати. Я перестала розрізняти запахи. Уже в лікарні у мене виявили бронхіт.

А у мого чоловіка, який теж перехворів, не було температури і втрати нюху, зате він відчував сильну слабкість. 12-річна дочка теж підхопила COVID-19. У неї лише кілька днів була температура (37 з “хвостиком”), невелика слабкість і втрата нюху. Але кашлю і утрудненого дихання ні в кого з нас не було. Чоловік і дочка перехворіли вдома, їм не знадобився стаціонар.

Перший крок – звернення до сімейного лікаря

Якщо у вас з’явилися будь-які симптоми хвороби, наприклад, температура і кашель, потрібно відразу ж зателефонувати до сімейного лікаря. Розповісти про свої симптоми і виконувати його призначення. Сімейний лікар, якщо вважає за доцільне, направляє до пацієнта мобільну бригаду Центру первинної медико-санітарної допомоги, яка зробить забір мазків для проведення ПЛР-тестів. У цьому випадку аналіз проводиться безкоштовно. Якщо вам відмовляють у проведенні дослідження на коронавірусну інфекцію при наявності симптомів, про це необхідно повідомити на гарячу лінію ОДА за номером: (0412) 44 85 62.

Якщо стає зовсім погано – ви не можете збити високу температуру або вам стало важко дихати – сімейний лікар або сам пацієнт повинен викликати мобільну бригаду невідкладної допомоги. Фахівці бригади приїдуть до вас додому і оглянуть вас. Вони ж можуть викликати “швидку допомогу”, якщо стан дійсно важкий. А якщо вам раптово стало погано, наприклад, вночі, і ви відчуваєте, що самі не впораєтеся, викликайте “швидку допомогу” і повідомте бригаді, що перебуваєте під наглядом свого сімейного лікаря.

Якщо говорити про себе, то я тиждень намагалася боротися з температурою, яка піднімалася до 39 градусів, постійно її збивала, але врешті-решт зрозуміла, що сама не зможу її здолати. Тому я викликала “швидку допомогу”, повідомила, що у мене ознаки коронавирусной інфекції, і мене відвезли в лікарню.

Чи треба платити за лікування в стаціонарі?

У лікарні обов’язково проводять ПЛР-тест. Безкоштовно. Якщо його результат позитивний, хворого поміщають в ізольовану палату, де лежать хворі з таким же діагнозом. Лікування для пацієнта безкоштовне. Але зі мною лежали жінки, яким лікар виписав ще противірусні препарати і вітаміни – їх потрібно було купувати за свій рахунок.

Трапляється, що інфекційне відділення лікарні переповнене, і неважких хворих виписують на самоізоляцію, щоб вони продовжили лікування в домашніх умовах. У такому випадку всі ліки, які виписав лікар, доведеться купувати за свій рахунок. Але ПЛР-тест вам зроблять безкоштовно за направленням сімейного лікаря. Якщо тест покаже негативний результат, значить, ви подолали вірус і вже не є небезпечними для оточуючих. У когось тест негативний вже через 2-3 тижні, у когось тільки через 4-5 тижнів – все залежить від реакції кожного організму .

Здаємо ІФА-тест

Отже, ПЛР-тест негативний, самоізоляція закінчилася. Час здати імуно-ферментний аналіз (ІФА) на наявність антитіл (імуноглобулінів) IgM та IgG класів. Якщо аналіз покаже, що ви носій антитіл IgМ-класу, значить, організм продовжує боротися з вірусом, і ви ще небезпечні для оточуючих – бігом знову на самоізоляцію! Якщо ви носій тільки IgG-антитіл, значить, ви вже перехворіли і у вас сформувався імунітет. Привід підняти келих шампанського!

ІФА-тести можна здавати без направлення сімейного лікаря. Вони платні. У Житомирі такий тест можна здати, зокрема, в поліклініці №2 (каб.108). Мінімальна ціна – 120 грн. Тест за більш досконалої методикою (ІХЛА) коштує 460 грн. У поліклініці Коростенської міської лікарні можна здати ІФА-тест за 150 гривень. У поліклініці Романівської районної лікарні за “простий” ІФА-тест доведеться заплатити 190 грн., тому, що кров на тестування возять в Житомир, але коли запустять свою лабораторію, ціна, за словами директорки медзакладу Ірини Серт, знизиться до 130 грн.

А в Чуднівської ЦРЛ вирішили, що це “задоволення” коштує аж 290 гривень. У Коростишіві ІФА-тест можна здати тільки в приватній лабораторії. Це недешево: тест на антитіла IgM та IgG – 450 грн. Плюс 30 грн за забір крові з вени. У Новограді-Волинському, як і в Романові, апаратура для ІФА-тестів нещодавно закуплена, але ще не налаштована. Зразки крові возять в Житомир. Тест можна пройти лише за направленням лікуючого (сімейного) лікаря. Якщо без направлення, то в приватній, де  тарифи (450 грн за кожне антитіло).

***

Наостанок хочу зізнатися, що я не знаю, як і де заразилася коронавірусом. У магазинах, аптеках і в громадському транспорті завжди перебувала в масці. Може, хтось із перехожих поряд чхнув, а може, випадково потерла око брудною рукою. Мені пощастило, що моя хвороба не протікала важко, і що я не померла. Пощастило, що не опинилася в реанімації, як багато інших, що обійшлася без кисневих концентраторів, якими змушені були користуватися мої сусідки по лікарняній палаті.

Як показує життя, захворіти може кожен, тому потрібно бути дуже обережними, щоб не підхопити небезпечний коронавірус, який можна і не помітити, але який може і вбити. Вірус – серед нас. Різні дослідження дають абсолютно різні дані щодо числа безсимптомних випадків, що варіюються від 5% до 80%. Такого висновку дійшов професор Оксфордського університету Карл Генеган, який разом з колегами проштудіював результати 21 дослідницького проєкту на цю тему, пише ВВС (https://www.bbc.com/ukrainian/features-52955205).

                                                                                              Сніжана Вечір

Матеріал підготовлено в рамках проєкту Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини «Інформаційна кампанія для локальних ЗМІ “До100вірно про пандемію COVID-19” за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не завжди збігаються з офіційною позицією Уряду США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *