Як захищені медичні працівники Житомирщини під час пандемії COVID-19


З початком “другої хвилі” пандемії коронавірусу система охорони здоров’я Житомирської області зіткнулася з проблемою нестачі анестезіологів і медичного персоналу середньої ланки. Чи пов’язано це з неналежним соціальним захистом задіяних у боротьбі з коронавірусом медичних працівників, які повністю віддають себе порятунку все більшого з кожним днем числа хворих? Чи покращиться захист медичних працівників під час “другої хвилі” пандемії, дізнавався автор статті.

Станом на початок листопада завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я області, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, та у закладах охорони здоров’я першої хвилі становила 98,8% – всього 1332 ліжка. За інформацією КНП “Обласний центр громадського здоров’я” з цієї кількості: 696 зайнято хворими на COVID-19, 620 – пацієнтами з підозрою на COVID-19.
Тому, як повідомили в ОЦГЗ, до 11 листопада для лікування хворих із COVID-19 перепрофілюють 5 лікарень: лікарню №2 ім. В. П. Павлусенка в Житомирі, Житомирську центральну районну лікарню, Бердичівську міську лікарню, Коростенську центральну районну лікарню та Малинську міську лікарню. Також готується план облаштування мобільних госпіталів у Житомирі та створення так званої “буферної зони”, де будуть перебувати пацієнти з підозрою на коронавірусну інфекцію, стан яких не потребує кисневої підтримки. Такі рішення прийняла термінова нарада 1 листопада в Житомирській ОДА.

– Навантаження, яке ми несемо, за межами можливостей. У нас великий об’єм роботи для медсестер, санітарок і лікарів. Навантаження на лікаря доходить до 20-30 хворих, а це пацієнти у стані середньої тяжкості та у тяжкому стані. У своєму відділенні я не бачив ще лікаря, який би не перепрацьовував, – зазначає завідувач інфекційним відділенням Житомирської лікарні №2 Олесь Кутній.
– Безумовно, не вистачає анестезіологів і середнього медичного персоналу. Ми зараз розглядаємо можливість підключення студентів, випускників медичних вузів для того, щоб розвантажити лікарів, – висловився голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.
За словами в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Сергія Березовського з початку пандемії на території області коронавірус вразив 574 медичних працівники. На даний час хворіють 60. Найбільше інфікованих медпрацівників міських лікарень №1 і №2 в Житомирі, у Любарському та Житомирському районах.
– Лікарі працюють практично “на межі”. Для їх підміни та часткового розвантаження ми почали залучати медичних працівників, які на даний час працюють в інших медичних закладах або не залучені до допомоги в лікуванні хворих на COVID-19, – розповідає в.о. начальника управління охорони здоров’я.
Посадовець підтверджує, що кожен з бажаючих має право заключати контракт з відповідними закладами, отримувати доплати та бути забезпеченим відповідними соціальними гарантіями. При цьому за працівником зберігається його основне місце роботи. Все це відбувається лише на добровільній основі.
– З приводу захворюваності медичних працівників хочу сказати, що по кожному випадку проводяться розслідування обласним управлінням держпраці. В результаті встановлюють, чи відбулося інфікування внаслідок виконання посадових обов’язків. Часто це не підтверджується. Тобто джерелом зараження могло стати певне громадське місце або ж інфікування відбулося за інших обставин. Усі лікарі, які працюють з хворими, на 100% забезпечені усіма необхідними засобами захисту, щоб повністю виключити навіть потенційну небезпеку, – стверджує Сергій Березовський.
Заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак заявила, що зараження коронавірусною хворобою COVID-19 для медпрацівників прирівнюється до нещасного випадку на виробництві.
– Коронавірусна хвороба прирівнюється до нещасного випадку на виробництві і внесена до переліку професійних захворювань, що визначено відповідними нормативними документами. Критерії встановлення інвалідності в Україні регламентує постанова Кабінету Міністрів №1317 від 3 грудня 2009 року “Питання медико-соціальної експертизи” і відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я України №561 від 5 вересня 2011 року “Про затвердження інструкції про встановлення груп інвалідності”, – повідомляє прес служба МОЗ. За умови ускладненого перебігу коронавірусної хвороби хворий медпрацівник має скеровуватися на медико-соціальну експертну комісію для встановлення групи інвалідності чи відсотка втрати професійної працездатності
Наразі до Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Житомирській області звернулося понад тисячу лікарів та працівників медичних закладів області.
– Із отриманих загалом 1044 звернень на сьогоднішній день розслідування завершено по 267 фактах інфікування коронавірусом. У 183 випадках комісія вирішила, що це не пов’язано з роботою, та у 84 випадках зараження на робочому місці підтвердилося, – повідомляє керівниця відділу профілактики страхових випадків Любов Клісовська.
– Слід констатувати, що зафіксовано 7 смертей медпрацівників. Призначені виплати на сьогодні по одному з випадків – смерті водія швидкої допомоги. Сім’я постраждалого отримає 210 тис. грн призначеної державою допомоги, – додала керівниця відділу.
Передбачено, що страхування медичних працівників буде лягати й на місцеві бюджети.
Як повідомили в Житомирській міській раді, на забезпечення добровільного медичного страхування лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу з місцевого бюджету виділять 200 тисяч гривень. Відповідні зміни депутати вже внесли до Цільової програми розвитку охорони здоров’я Житомирської міської ОТГ на 2018 – 2020 роки. Це дасть можливість житомирським лікарням додатково застрахувати своїх медичних працівників за кошти місцевого бюджету.
Тарас БОРОСОВСЬКИЙ
Матеріал підготовлено в рамках проєкту Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини “Інформаційна кампанія для локальних ЗМІ “До100вірно про пандемію COVID-19” за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не завжди збігаються з офіційною позицією Уряду США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *