Легальна зайнятість є гарантом соціальних виплат


Відповідно до ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” право на пенсію за віком мають громадяни, які досягли пенсійного віку та набули необхідний страховий стаж.

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Для того, щоб в 2021 році стати пенсіонером у 60 років, потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу.

У разі відсутності 28 років страхового стажу пенсія призначатиметься з більш пізнього терміну. Так, за наявності в особи страхового стажу від 18 до 28 років пенсія призначатиметься після досягнення віку 63 років; за наявності страхового стажу від 15 до 18 років – після 65 років.

У 2021 році втратила чинність норма законодавства щодо отримання державної допомоги в органах праці та соціального захисту населення  для тих, хто не мав достатнього для призначення пенсії страхового стажу.

Наприклад, якщо людина виходила на пенсію у 2020 році і мала 24 роки стажу за необхідних 27 років, то повну пенсію їй не призначали. У такому разі можна було вийти на пенсію в 63 роки, але до цього часу одержувати матеріальну виплату. З 2021 року така виплата державної соціальної допомоги не призначається.

Значна частина роботодавців, нараховуючи найманим працівникам заробітну плату меншу за мінімальний розмір, позбавляє їх можливості набуття страхового стажу, необхідного для призначення в майбутньому гідної пенсії. Адже, зарахування періоду роботи до страхового стажу відбувається винятково за умови повномірної сплати страхових внесків.

Особливу увагу слід звернути на повну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцем за працівника, оскільки починаючи з 2004 року страховий стаж зараховується пропорційно сплаті єдиному соціальному внеску. У випадку коли  єдиний соціальний внесок сплачено менше за мінімальний розмір, встановлений чинним законодавством, до страхового стажу зараховується неповний місяць. Існують такі випадки, коли людині при призначенні пенсії зараховують місяць стажу за відпрацьований рік. Також, низька зарплата дає низький коефіцієнт заробітку, що суттєво впливає на розмір самої пенсії.

Нагадуємо про зручну можливість самостійного контролю за ситуацією щодо зарахування стажу, перегляду персональної інформації щодо сум задекларованих заробітків та сплачених внесків в особистому кабінеті на вебпорталі  Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua). Зареєструватись/авторизуватись на цьому електронному сервісі можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID. Дбайте про своє майбутнє сьогодні, щоб не втратити право на пенсійне забезпечення з настанням пенсійного віку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *