Вакцина не заражає


Міністерство охорони здоров’я спростовує міф про те, що вакцина від коронавірусу начебто може заразити людину.
Це неможливо, оскільки у її складі немає живого вірусу. Натомість вакцини стимулюють вироблення імунітету.

Чи може людина заразитись від вакцини?

В Україні від коронавірусу щеплюють кількома вакцинами: “CoronaVac”, “Comirnaty” від Pfizer/BioNTech, “AstraZeneca”, “Moderna”. Вони мають різний спосіб дії, проте жодна з них не може заразити людину:

  • “СoronaVac” – це інактивована вакцина, тобто в її складі є вже вбитий вірус. Оскільки він мертвий, то не може поширюватись організмом людини.
  • “АstraZeneca” – векторна вакцина. У ній використовується безпечний модифікований вірус застуди, який має в собі специфічний білок, що активує імунну відповідь та виробляє захист організму, але людина не підхоплює вірус.
  • “Pfizer” і “Moderna” мають у складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти, яка кодує білок оболонки коронавірусу. Ця мРНК при потраплянні в організм “навчає” клітини, що за вірус вони можуть “зустріти”, а відтак формуються необхідні для захисту антитіла. Сама ж мРНК гине.
    “Жодна з вакцин не має в складі живого вірусу, який завдає шкоди здоров’ю людини. Вакцини не провокують захворювання, а навпаки, формують захист для майбутніх можливих “зустрічей” з коронавірусом”, – наголосили у МОЗ.

Як працюють вакцини?

Щеплення допомагає виробити імунітет, моделюючи потрапляння інфекції в організм. Цей процес не викликає хворобу, але спонукає імунну систему виробляти Т-лімфоцити та антитіла. Іноді після вакцинації можливі легкі симптоми (підвищена температура, припухлість та біль в місці введення). Вони цілком прийнятні, й виникають лише тому, що організм реагує та формує імунну відповідь. Після імунізації в організмі залишаються “клітини пам’яті”, які знають, як боротися з хворобою в майбутньому. На процес вироблення таких клітин може піти до кількох тижнів, тому є ймовірність, що у людини, яка заразилася незадовго до вакцинації або відразу після неї, розвинуться симптоми хвороби. Вона може захворіти, тому що у вакцини не було достатньо часу виробити захист.

Чому вакциновані люди можуть захворіти на COVID-19?

В МОЗ стверджують, що, по-перше, такі випадки трапляються нечасто, в основному серед людей похилого віку та зі слабким імунітетом. “По-друге, ми зараз спостерігаємо дещо більше випадків зараження серед вакцинованих, тому що люди припинили дотримуватися карантинних обмежень. Через це інфекція поширюється стрімкіше. Навіть вакциновані мають носити маски та дотримуватись соціальної дистанції. Але навіть якщо ви заразились, будучи вакцинованими, хвороба протікатиме в рази легше, ви уникнете госпіталізації та швидше повернетесь до звичного життя (ризик госпіталізації більше ніж у 10 разів нижчий, аніж у нещеплених). Якщо ви і захворієте, будучи щепленими, ймовірність заразити оточуючих в рази зменшується: ви убезпечите своїх рідних і близьких від зараження. Тому не бійтесь вакцинації, уникайте фейків та думайте критично”, – закликають у Мінздоров’я.
Інформація МОЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *