Медицина, іспити та пенсія: що чекає на українців в квітні


Другий місяць весни підготував для новоград-волинців не лише зміни в погоді, а й в повсякденному житті. Зокрема, це стосується пенсій, медичних послуг, отримання посвідчення водія тощо.

Медицина

За даними НСЗУ з 1 квітня кожна породілля зможе безкоштовно пройти спостереження вагітності – від взяття під нагляд, розробки індивідуального плану відповідно групи ризику та його виконання. Також жінкам безоплатно надаватимуть УЗД-обстеження, необхідні лабораторні аналізи тощо.

Окрім цього, у пакет входять: профілактика ускладнень вагітності, післяпологового періоду, екстрагенітальних захворювань; направлення вагітної до перинатального консиліуму за участю лікаря-генетика, профільних дитячих спеціалістів при виявленні у плода ознак вродженої, спадкової патології.

А ще з квітня запровадять пакет послуг для лікування туберкульозу на первинній ланці.

Пенсія

З 1 квітня в Україні підвищили пенсійний вік для жінок до 60 років.

“Пенсійний вік для жінок передбачено статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та визначається в залежності від дати народження жінки. Вік виходу на пенсію жінок зростає поступово, і це є частиною пенсійної реформи 2017 року. У 2020 році до 1 квітня вік становить 59 років, а з 1 квітня 2020 року – 59 років і 6 місяців. З 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок зріс до 60 років”, – повідомила пресслужба Пенсійного фонду України.

Зазначено, що у 2021 році жінки, які народилися у період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, зможуть вийти на пенсію після досягнення віку 59 років і 6 місяців. А жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року, отримають пенсію за віком лише після досягнення 60 років – у 2021 році.

“Страховий стаж необхідний для призначення пенсії за віком також поступово збільшується, та становить у 2020 році – 27 років, у 2021 році – 28 років. Щорічно вимоги щодо страхового стажу зростатимуть на один рік та у 2028 році складатиме 35 років”, – роз’яснює ПФУ.

Посвідчення водія

З 6 квітня майбутні водії складатимуть теоретичні іспити у сервісних центрах МВС за новими екзаменаційними білетами. До того ж оновлена теоретична частина іспиту має низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії.

“Це допоможе новачкам оперативніше приймати правильні рішення за кермом автомобіля. Усі білети актуалізовані відповідно до чинного законодавства, а застарілі – усунуті”, – зазначає пресслужба головного сервісного центру МВС України.

Нерест

З 1 квітня у Житомирській області розпочинається нерест.

Відповідно до наказу забороняється вилов водних біоресурсів у такі строки:

  • у річках та їх кореневих водах – з 1 квітня по 20 травня включно;
  • на водосховищах – з 1 квітня по 10 червня включно;
  • у придаткових водоймах (протоки, ставки, озера тощо) – з 1 квітня по 30 червня включно.

Також до 30 червня включно забороняється ловити раків.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад, судака – 510 грн, сома — 425 грн, щуки — 340 грн, сазана (коропа) — 306 грн, білого амура — 255 грн, товстолобика — 255 грн, плітки — 85 грн, краснопірки — 68 грн, карася – 17 грн тощо.

Вихідні та свята

У квітні українці працюватимуть 22 дні і матимуть 8 днів відпочинку.

Квітень розпочався з кумедного свята – Дня сміху. А вже за декілька днів після цього християни східного обряду відзначатимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці. Воно є одним із найважливіших церковних свят.

Також у квітні відзначатимуть Міжнародний день Землі, а ще вшановуватимуть пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, цьогоріч, на місяць раніше, на відміну від інших християн, 4 квітня римокатолики святкуватимуть Великдень.

Із сайту novograd.city

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *